Encetem el curs 2023-2024 /// Empezamos el curso 2023-2024
En català
Coincidint amb l’inici d’un nou any –els que treballem en educació ens regim per cursos, no per anys naturals–, he pensat que estaria bé enviar una newsletter una mica més llarga del que és habitual, per a explicar algunes coses que he fet en els últims mesos i altres que faré en els següents. No m’agrada enviar una per a cada coseta, perquè se t’ompliria la bústia d’spam, així que ho deixo per a temes importants o, com és el cas, per a un resum de tant en tant.
Primer, continuo gaudint d’un post-doc com a investigador del programa Margarita Salas, encara que s’acosta el final, perquè ho seré fins al 31 de desembre. A partir d’aquest dia… oh, l’emoció del futur desconegut. Però fins llavors, segueixo amb la meva recerca sobre com els últims samurais van esdevenir els primers polítics a l’estil occidental. I també estic molt ocupat preparant part de dues assignatures en les quals faré classe, una com a responsable i l’altra com a convidat, totes dues de Màster, totes dues a casa meva, la UPF, totes dues en anglès. M’estan donant molta feina, però també són una gran oportunitat.
També pel que fa a docència, encara que aquesta fora de la universitat, en el pròxim curs continuaré fent classes per a Espai Daruma. Això sí, ho faré en nou format, anomenat Espai Daruma On Demand, que farà els cursos molt més flexibles i personalitzables, tant per als alumnes com per als professors, encara que als professors ens ha donat molta feina en tota la fase de preparació dels materials.
Anem amb un altre tema, les publicacions. Fa pocs mesos es va publicar un llibre anomenat Periferias imaginadas. «Bárbaros» en el Este asiático, desde la antigüedad y a lo largo de la era imperial, per part de la Universidad de Costa Rica, que inclou un capítol meu titulat «Relaciones diplomáticas entre Toyotomi Hideyoshi y los ‘bárbaros del sur’: ¿un caso excepcional?». I aquesta mateixa setmana, també amb Satori, s’ha publicat un altre llibre, anomenat Estudios de Anime. Aproximaciones a Neón Genesis Evangelion desde una perspectiva de medios, i en aquest també hi he participat, encara que aquesta vegada ha estat traduint-ho de l’anglès. Finalment, també aquesta setmana ha començat a sortir a la venda una col·lecció de llibres d’RBA titulada «Mitos y leyendas de Japón», i en aquest cas la meva relació amb ella és que hi vaig estar treballant com a assessor històric per a dissenyar les línies generals del projecte i supervisant directament dos dels llibres de la col·lecció, els que sortiran com a núm. 1 i núm. 8.
Relacionat també amb les publicacions, m’he guardat per al final la notícia que més il·lusió em fa, i és que l’any vinent –encara no se sap la data aproximada– el meu llibre Historia de los samuráis tornarà a publicar-se, aquesta vegada en català. És una cosa de la qual porto al darrere des de fa anys i que per fi es farà realitat, gràcies a Anem Editors, que és qui el publicarà, i també a Satori, que ho ha fet tot molt fàcil. Ja s’està enllestint la traducció per part de Daruma Serveis Lingüístics.
Anem Editors és una editorial d’Andorra, i aquesta mateixa setmana hi he estat, concretament a Escaldes-Engordany, donant una conferència sobre la invenció del bushidō que va ser tot un èxit, es va haver de traslladar a una altra sala més gran a causa de l’alt nombre d’inscripcions.
Per acabar, haig de demanar excuses perquè tinc els projectes de vídeos i podcasts una mica abandonats, però ja veieu que he estat fins a dalt de treball últimament, i m'ha estat impossible treure el temps necessari per a fer-ho. Prometo reprendre’ls quan pugui.
Això és tot, disculpa que m’hagi estès tant, espero que vagi molt bé el retorn a les teves activitats després del període vacacional. A reveure!
En castellano
Coincidiendo con el inicio de un nuevo año –los que trabajamos en educación nos regimos por cursos, no por años naturales–, he pensado que estaría bien enviar una newsletter un poco más larga de lo habitual, para explicar algunas cosas que he hecho en los últimos meses y otras que haré en los siguientes. No me gusta enviar una para cada cosilla, porque se te llenaría el buzón de spam, así que lo dejo para temas importantes o, como es el caso, para un resumen de vez en cuando.
Lo primero, sigo disfrutando de un post-doc como investigador del programa Margarita Salas, aunque se acerca el final, porque lo seré hasta el 31 de diciembre. A partir de ese día… oh, la emoción de lo desconocido. Pero hasta entonces, sigo con mi investigación sobre cómo los últimos samuráis se convirtieron en los primeros políticos al estilo occidental. Y también estoy muy liado preparando parte de dos asignaturas en las que daré clase, una como responsable y la otra como invitado, ambas de Máster, ambas en mi casa, la UPF, ambas en inglés. Me están dando mucho trabajo, pero también son una gran oportunidad.
También en cuanto a docencia, aunque esta fuera de la universidad, en el próximo curso seguiré dando clases para Espai Daruma. Sin embargo, lo haré en nuevo formato, llamado Espai Daruma On Demand, que hará los cursos mucho más flexibles y personalizables, tanto para los alumnos como para los profesores. Eso sí, a los profesores nos ha dado mucho trabajo en toda la fase de preparación de los materiales.
Vamos con otro tema, las publicaciones. Hace pocos meses se publicó un libro llamado Periferias imaginadas. «Bárbaros» en el Este asiático, desde la antigüedad y a lo largo de la era imperial, por parte de la Universidad de Costa Rica, que incluye un capítulo mío titulado «Relaciones diplomáticas entre Toyotomi Hideyoshi y los ‘bárbaros del sur’: ¿un caso excepcional?». Y esta misma semana, también con Satori, se ha publicado otro libro, llamado Estudios de Anime. Aproximaciones a Neón Genesis Evangelion desde una perspectiva de medios, y en este también he participado, aunque esta vez ha sido traduciéndolo del inglés. Por último, también esta semana ha empezado a salir a la venta una colección de libros de RBA titulada «Mitos y leyendas de Japón», y en este caso mi relación con ella es que estuve trabajando como asesor histórico para diseñar las líneas generales del proyecto y supervisando directamente dos de los libros de la colección, los que saldrán como nº1 y nº8.
Relacionado también con las publicaciones, me he guardado para el final la noticia que más ilusión me hace, y es que el año que viene –aún no se sabe la fecha aproximada– mi libro Historia de los samuráis volverá a publicarse, esta vez en catalán. Es algo de lo que llevo detrás desde hace años y que por fin se va a hacer realidad, gracias a Anem Editors, que es quien lo publicará, y también a Satori, que lo ha hecho todo muy fácil. Ya se está ultimando la traducción por parte de Daruma Serveis Lingüístics.
Anem Editors es una editorial de Andorra, y esta misma semana he estado allí, concretamente en Escaldes-Engordany, dando una conferencia sobre la invención del bushidō que fue todo un éxito, se tuvo que trasladar a otra sala más grande debido al alto número de inscripciones.
Para acabar, debo pedir excusas porque tengo los proyectos de vídeos y podcasts un poco abandonados, pero ya veis que he estado hasta arriba de trabajo últimamente, y me ha sido imposible sacar el tiempo necesario para hacerlo. Prometo retomarlos en cuanto pueda.
Eso es todo, disculpa que me haya extendido tanto, espero que vaya muy bien el retorno a tus actividades tras el periodo vacacional. ¡Nos vemos!